Financiering van innovatieprojecten
Gezondheids(zorg)data-agentschap
In 2024 lanceerde de HDA een oproep voor innovatieprojecten. Met als doel de ontwikkeling en het beheer van gegevens in de gezondheidssector te vereenvoudigen en de kwaliteit, betaalbaarheid, preventieve en gerichte gezondheidszorg voor elke burger en patiënt te verbeteren.
Na zorgvuldige overweging en evaluatie, werden vier innovatieprojecten goedgekeurd voor financiering.
Voor meer informatie: innovation@hda.fgov.be .
FHIN-LLM
FHIN-LLM zet een belangrijke stap in databeheer in de zorg: het doel is het transformeren van ongestructureerde medische teksten naar gestructureerde data (in standaarden zoals SNOMED CT/OMOP) door gebruik te maken van een combinatie van verschillende taalmodellen (LLM’s) en een slimme zoekstrategie in relevante medische context. Het resultaat zal een prototype zijn voor Nederlandstalige medische brieven i.v.m. ‘coronair hartlijden’. Deze omzetting naar gestructureerde data leiden tot een betere datakwaliteit, interoperabiliteit en meer bruikbare data voor analyses en klinische besluitvorming.
Partners: AZ Delta, UZA, UZ Brussel, UZ Gent, RADar Learning & Innovation Centre AZ Delta, Belgian Health Data Agency.
Een ziekenhuis(netwerk) datagovernance framework dat aantoonbaar werkt in de praktijk
Dit project heeft als doel het uitwerken van een beleidskader op het niveau van het ziekenhuis (netwerk) dat dataprivacy van patiënten optimaal beschermt en in lijn is met de FAIR.
De praktische toepasbaarheid wordt aangetoond en via use cases getest bij verschillende zorgorganisaties. Een haalbaarheidsstudie zal nagaan hoe het beleidskader kan worden uitgebreid naar andere zorginstellingen met als doel het HDA-ecosysteem te versterken en de standaarden die vooropgesteld worden vanuit het HDA in praktijk toe te passen.
Partners: Amaron, ZOL Genk, Maria Middelares Gent (voor het E17-ziekenhuisnetwerk) en AZ Sint-Lucas Brugge.
Wil je het governance framework mee helpen vormgeven door de tussentijdse/finale project deliverables mee te reviewen? Contacteer de HDA via Innovation@hda.fgov.be.
MAGIC: AI versnelt toegang tot klinische studies voor kinderen.
Het project wil de zoektocht naar de best mogelijke zorg voor jonge patiënten faciliteren. Het handmatig zoeken naar relevante klinische studies en resultaten is tijdrovend, inefficiënt en vaak onhaalbaar.
Een GenAI-platform interpreteert het patiëntendossier, inclusief ongestructureerde gegevens zoals artsenverslagen, doorzoekt nationale en internationale studiedatabanken, en koppelt elk patiëntprofiel aan relevante klinische studies. Per studie wordt een matchingscore berekend, zodat artsen in enkele seconden kunnen zien welke studies het beste passen. Deze aanpak maakt het mogelijk om kinderen sneller toegang te geven tot innovatieve behandelingen en onderzoekers en sponsors efficiënter kunnen rekruteren.
MAGIC wordt eerst uitgerold binnen UZ Gent, nadien binnen het volledige Belgian Pediatric Clinical Research Network (BPCRN) en kan in de toekomst uitgebreid worden naar andere domeinen.
Partners: Universitair Ziekenhuis Gent, Monsana
Anonymization Screening
Anonymization Screening ontwikkelt een AI-tool die getraind is om alle directe (zoals naam, rijksregisternummer, …) en indirecte (zeldzame context of combinatie van klinische symptomen) verwijzingen naar een patiënt te identificeren. Elk document wordt geclassificeerd als wel of niet geanonimiseerd. De tool zal vrij beschikbaar gesteld worden.
Partners: CU Saint-Luc, UCLouvain