Gegevenscataloog

Gezondheids(zorg)data-agentschap

De gegevenscataloog van het Gezondheids(zorg)Data-Agentschap (GDA) centraliseert informatie over datasets van partnerinstellingen, volgens de FAIR principes: Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar).

Het Belgische gezondheids(zorg)gegevens landschap transformeren

Gegevenscataloog

In het huidige Belgische gegevenslandschap zijn er uitdagingen bij het verkrijgen van gezondheidsgegevens voor gegevensgebruikers. Twee belangrijke obstakels zijn:

  1. Het vinden van gegevens

  1. Het combineren van gegevens

Het GezondheidszorgData-Agentschap (GDA) heeft als doel deze uitdagingen te overwinnen door een uitgebreide gegevenscataloog te introduceren. Deze cataloog biedt een overzicht van verschillende datasets die beschikbaar zijn bij partnerinstellingen. Het vergemakkelijkt het vinden van specifieke datasets voor het grote publiek en stelt het GDA in staat om gegevensaanvragen te coördineren. Het GDA streeft ernaar om gegevens FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) te maken.

F - Findable

In de geïntegreerde gegevenscataloog zijn datasets van verschillende instellingen te vinden, waardoor het zoeken en vinden van datasets en gegevens eenvoudiger wordt. Het doel is om gebruikers gegevens efficiënt te laten vinden via de implementatie van strategische methodologieën en systemen. Door ervoor te zorgen dat gegevens gemakkelijk te vinden zijn, verbeteren organisaties hun werkprocessen, bevorderen ze samenwerking en optimaliseren ze de waarde van hun gegevensbronnen voor geautoriseerde gebruikers.

A - Accessible

Zodra de juiste gegevens zijn gevonden in de gegevenscataloog, zorgt het GDA ervoor dat geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de juiste gegevens en datasets.

I - Interoperable

Het GDA bevordert actief het delen van gegevens en samenwerking tussen verschillende organisaties. Door het standaardiseren van metagegevens en gegevensformaten vergemakkelijkt het GDA de communicatie en het delen van gegevens.

R - Reusable

Het GDA structureert en formatteert gegevens op een manier die multifunctioneel hergebruik stimuleert, waardoor de waarde van de gegevens wordt gemaximaliseerd en redundantie wordt verminderd.

 

 

Voor een overzicht van datasets bij onze partnerinstellingen en hun bijdrage aan het Belgische gezondheids(zorg)data-ecosysteem kan u het document hiernaast bekijken. Het document geeft onder meer ook uitleg over hun exacte rol, de datastromen voor hun datasets en het wettelijk kader voor het hergebruik van hun data.

Wat is de gegevenscataloog?

Gegevenscataloog

De gegevenscataloog is een gecentraliseerde inventaris die metagegevens en informatie over Belgische gezondheidsdatasets opslaat. Het stelt gebruikers in staat om relevante datasets te ontdekken, begrijpen en mogelijk toegang te krijgen. De gegevenscataloog bevordert het delen, vinden en combineren van gezondheidsgegevens.

De metagegevens zijn georganiseerd in acht gegevensdomeinen:

Gegevensdomeinen

Om meer te weten te komen over de gegevenscataloog, bezoek de Academy.

Verken de gegevenscataloog

Gegevenscataloog

Ontdek, interpreteer en vraag toegang aan tot relevante datasets.